Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ultramaraton a jeges sivatagban

Újabb kiváló magyar eredménynek örülhetünk 2022 végén. Toldi Péter, a Phiddipides Runon elért második legjobb időeredménye után Lubics Szilvia első helyezett lett a nők között és összesítésben a 6. legjobb időeredménnyel ért célba a 4 Deserts versenysorozat antarktiszi ultrafutó versenyén.

Desert4 Run

Egy újabb kiemelkedő siker a háromszoros Spartathlon győztes Lubicstól, aki amellett, hogy egy újabb győzelmet írhat be a saját eredményei közé, tovább öregbítette a magyar ultrasportolók hírnevét egy olyan erőpróba teljesítésévével, amely a személyes beszámolója alapján akár egy túlélési gyakorlatként is elképzelhető futóverseny helyett. De mi is az a 4 Deserts versenysorozat és hogyan lehet eljutni az Antarktiszra?

4 Deserts és egy ultra

A Racing The Planet versenyt 2002-ben alapították és 2003-ban került először megrendezésre a Gobi March, amivel útjára indult a 4 Deserts ultramaraton sorozat. A versenyek száma 2004-ben az Atacama Crossing és a Sahara Race (jelenlegi neve: Namib Race) megrendezésével háromra nőtt, majd 2006-ban az Antarktiszon megrendezett The Last Desert elnevezésű ultramaratonnal a sorozat elnyerte végleges formáját. A versenyek helye időközben némileg megváltozott, a Gobi March jelenleg Mongóliában, az Atacama Crossing Chilében, a Namib Race (nem túl meglepő módon) Namíbiában, a Last Desert pedig az Antarktiszon kerül megrendezésre. Csupa kellemes, barátságos és hívogató helyszín…

2008-tól beillesztettek még egy versenyt Racing The Planet Ultramarathon néven. Ennek az a különlegessége, hogy minden évben más helyszíneken rendezik meg, így a Racing The Planet eljutott már Namíbiába, Vietnámba, Ausztráliába, Nepálba, Jordániába, Izlandra, Ecuadorba, Srí Lankára, Patagóniába, Madagaszkárra, Új Zélandra és Grúziába is, hogy a résztvevők igazán változatos helyszíneken feszegethessék teljesítőképességük határait.

A Racing The Planet Ultramarathonnal az évente megrendezett versenyek száma 5-re nőtt, amelyekben közös, hogy minden verseny többnapos, 6 szakaszra osztott. A 250 km hosszúságú versenytávot minden indulónak úgy kell teljesíteniük, hogy a verseny során hátizsákban viszik magukkal a személyes felszerelésüket, ételüket, italukat.

A 4 Deserts klub

Köszönhetően a változatos helyszíneknek és a versenyek nyújtotta kihívásoknak, a 4 Deserts és a Racing The Planet Ultramarathon hamar népszerű lett az állóképességi sportolók körében és állomásait mára már az egyik legnevesebb és legnehezebb ultra versenyként tartják számon.

A Racing The Planet versenyeken már a célvonal elérése is kiváló teljesítmény, a legnagyobb címek viszont, amelyeket a több mint tízezer eddigi indulóból csak nagyon kevesen értek el, az alábbiak:

  • 4 Deserts klub tagság: azok a versenyzők nyernek felvételt, akik teljesítik mind a négy darab 4 Deserts versenyt. A klub nem nagy létszámú: a sorozat fennállása óta eddig mindössze 302-en csatlakoztak.
  • 4 Deserts Grand Slam: az összes 4 Deserts verseny teljesítése egy naptári éven belül. Ez eddig csupán 78 versenyzőnek sikerült.
  • 4 Deserts Grand Slam Plus: akik egy naptári éven belül minden 4 Deserts versenyt és a Racing The Planet Ultramarathon versenyt is teljesítik. Erre a hatalmas teljesítményre eddig mindösszesen 8 futó volt képes.
  • 4 Deserts bajnok: a címet azok nyerik el, akik a 4 Deserts versenyeken a legjobb összesített helyezést érik el.

Irány az Antarktisz?

Hogyan is juthatnak el a versenyzők az Antarktiszon megrendezett The Last Desert versenyre, ahol minden évben mindössze ötvenen indulhatnak? A nevezés feltételei „nagyon egyszerűek”: csak teljesíteni kell kettőt, a másik három 4 Deserts versenyből, úgyhogy akik szeretnének pingvineket kerülgetni a világ legnagyobb sivatagában, azoknak először a Szaharában, a Góbi vagy az Atacama sivatagban van jelenésük.

LoggaWiggler képét a Pixabay -ről töltöttem le.