Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Te hengerelsz?

SMR henger vagy masszázshenger. Egy módszer és egy eszköz, amely nem csak az izmok regenerációját segíti, hanem a bemelegítés során is nagyon hasznos. Nézzük meg, mitől az, mi történik szervezetünkben a használata közben!

Mindig is hangoztattuk, hogy a meg felelő regeneráció ugyanolyan fontos, mint az elvégzett edzésmunka. Legyen az szimpla alvás, jeges fürdő, vagy táplálékkiegészítő, érdemes minden praktikát bevetni, hogy segítsünk szervezetünknek a sport okozta sokk kiheverésében, ezért itt van egy újabb, ami nem csak az edzések után alkalmazható kiválóan.

SMR

Egy mozaikszó, ami az angol self-myofascial release szavakból tevődik össze. Mivel használható magyar fordítása nem maradt fenn, ezért, ha rákeresünk, érdemes az SMR rövidítést vagy a masszázshenger kifejezést használni.

SMR eszközök: nem csak a hengereket használhatjuk a masszírozáshoz. Ebbe a kategóriába tartoznak még a különböző masszázslabdák is, amelyek szintén számos kivitelben megtalálhatóak a boltok polcain.

 

A hengerek számos változatban elérhetőek. Választhatunk szélesség, keménység és a felület kialakítása alapján egyaránt. De milyen hatása van használat közben? Hogyan is segít ez nekünk? A választ úgy kapjuk meg, ha kicsit közelebbről is megvizsgáljuk a fentebb említett névben található myofascial kifejezést.

 

Fascia

A fasciával (más néven izompólya) kell kezdenünk, amely az emberi testben megtalálható kötőszövetek egyik fajtája. Ez a rugalmas kötőszövet burkolja be az izmokat, szerepe van azok védelmében, a rájuk nehezedő terhelés egyenletes eloszlatásában és a tápanyagellátásban. Amikor az izompólya sérül, veszít rugalmasságából, korlátozódik az izmok megfelelő mozgása és fájdalom is jelentkezik.

Ezt a fájdalmat nevezzük miofasciális fájdalomnak. Ennek megelőzésére és kezelésére tökéletesen alkalmas a hengerrel történő masszázs, ami segít fellazítani a kötőszövetet és a fájó izomcsomókat. Fokozza a vérkeringést, javítva az anyagcserét és a regenerációt, segít megelőzni az izomlázat vagy csökkenti annak tüneteit.

 

Hogyan, mikor és mivel?

Az SMR eszközökkel végzett masszázs saját testsúllyal történik. Használhatóak a lábon, a karon és a háton. Csak helyezzük a hengert a masszírozni kívánt testrész alá, nehezedjünk rá teljes testsúlyunkkal és lassan kezdjük hengerelni. Fontos, hogy az ízületeket hagyjuk ki, ne terheljük az SMR henger okozta nyomással.

A hengerezést nem csak sportolás után használhatjuk, kimondottan hasznos lehet, ha beillesztjük a bemelegítés folyamatába is. Amíg edzések után érdemes hosszabb időt eltölteni a hengeren, hogy alaposan ellazítsuk és megnyújtsuk az izmokat, addig a bemelegítés elején rövidebb időtartam is elegendő.

Könnyű megrettenni a különböző típusoktól, amikor ki akarjuk választani a saját hengerünket. Teljesen sima felületűek, bordázottak, különböző keménységben. A méret tekintetében érdemes olyat választani, amelyiket még nem kényelmetlen folyamatosan magunkkal cipelni az edzésekre. A kialakítás és a keménység szempontjából ajánlott egy sima és puhább hengerrel kezdeni. Amikor már csiszolódott a technikánk és izmaink is hozzászoktak vagy úgy érezzük, hogy a hatás érdekében szükséges, akkor érdemes váltani a keményebb anyagú, texturált masszázshengerekre.

 

Eddig még nem próbáltad? Vagy csak edzés után használtad? Akkor ne habozz: hengerre fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Meru sportcare