Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sport és gőz

Lehet finn, infra, gőz, fatüzelésű vagy kombi. A pihenés egy bizonyítottan egészségmegőrző hatású formája. De érdemes a szaunázást összekötni az edzésekkel? Segíthet a regenerációban, vagy inkább sportolás előtt érdemes használni? A szervezet regenerációját elősegítő praktikákkal foglakozó sorozatunkban írtunk már a jégfürdőzésről és az SMR hengerek használatáról. Most egy kicsit kellemesebb módszert mutatunk be, amivel segíthetjük a testünk regenerációs folyamatait az edzések okozta sokk után.

Már a görögök és a rómaiak is ismerték és rendszeresen alkalmazták a gőzfürdőzést, de a finnek vitték el a világhírnévig. Mára már megtalálható számos otthonban, a wellness központokban és nem véletlen, hogy az edzőközpontoknak és a nagyobb edzőtermeknek is elengedhetetlen kelléke lett. Milyen hatása van a szaunázásnak a szervezetre és hogyan profitálunk ebből az edzéseket követően?

Meleg

A szaunában tapasztalt meleg hatására megemelkedik a pulzus, kitágulnak az erek, növekszik a bőr vérellátása, a megemelkedett testhőmérsékletre a szervezet izzadással felel. Ha sportolás után ülünk be a szaunába, akkor ezek a folyamatok sokat segíthetnek a test, azon belül is az izmok regenerációjában. Amellett, hogy egy alapos szaunázás ellazítja az izmokat, a fokozott keringésnek köszönhetően több oxigénben gazdag vér jut az izomzatba, ami segít az igénybevétel során keletkezett mikrosérülések gyorsabb helyreállításában, ezzel az izomláz megelőzésében.

RELAX! A szaunázás egyik méltatlanul alábecsült tulajdonsága a nyugalmi faktor. A szauna kiváló lehetőséget teremt arra, hogy egy fárasztó edzés után ne csak a testünket pihentessük a gőzben, de legyen 10-15 percünk relaxálásra, szellemi lazításra is.

Mikor és hogyan?

Rögtön felmerül a kérdés, ha a szauna segít felpörgetni a vérkeringést és lazító hatása van az izmokra, akkor érdemes-e használni az edzések előtt? A válasz egyértelműen nem. A szaunázás egyáltalán nem képes helyettesíteni a bemelegítést, sőt, éppen ellenkezőleg. Bár az izmok ellazulnak, de nem mozgás hatására a bemelegítés során, ezért ennek a gyakorlatnak könnyen izomsérülés lehet a vége.

A szaunázást az edzések után ütemezzük be, de mielőtt megkezdjük ezt a 10-15 perces lazítást, figyeljünk, hogy rá, hogy az edzés okozta magas pulzusunk kellően lecsökkenjen, valamint ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő hidratációról sem, mivel a szauna hatására a testmozgás után újra jelentősebb mennyiségű folyadékot fogunk veszíteni.

TIPP:
•    Abban az esetben, ha valahol először használod a szaunát, mindig járj utána az etikettnek!
•    Sérülések esetén a szauna kerülendő. Ha komolyabb sérülést szenvedtünk, akkor egyáltalán nem ajánlott, apróbb sérülések esetében (véraláfutás, duzzanat) pedig csak a következő edzést követően érdemes használni.
•    Ha már haladó szaunázónak érezzük magunkat, megpróbálkozhatunk több sorozattal is. 10-15 perc a gőzben, majd ugyanennyi pihenő és újra vissza a szaunába 10-15 percre.

Irány a gőz!

Egy módszer, ami segít a regenerációban, a kardiovaszkuláris rendszer karbantartásában és még a tüdőkapacitásra és pozitív hatással van? Jól hangzik. Akinek van rá lehetősége, érdemes kipróbálnia.
 

Mariakray képe a Pixabay -en található.
Tartalomhoz tartozó címkék: Meru sportcare