Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden rizs jó rizs?

A különböző energia- és proteinszeletek esetében mindenki arra gondol, hogy ezeket a kis méretű, edzések és versenyek előtt vagy közben könnyen elfogyasztható sport-táplálékkiegészítőket főleg szárított/aszalt gyümölcsökből, magvakból és többféle fehérjéből készítik. Van azonban egy még több hasznos tulajdonsággal rendelkező alapanyag is, amire sokan nem gondolnak. Ez nem más, mint a rizs.

Amikor a sport és a rizs kapcsolatára gondolunk, akkor általában a rizs-sült csirkemell kombináció jut eszünkbe, amit a testépítők előszeretettel fogyasztanak, vagy a rizsszelet (rice cake), amit leggyakrabban a kerékpárosok hátsó zsebében találunk. Szerencsére azonban vannak már olyan táplálékkiegészítők is, mint az Allrys, amelynek elsődleges alapanyaga a fehér rizs. De miért is olyan jó ez a közismert gabona és miért pont a fehér változata a legjobb választás?

Mindenhol

A rizs az egész világon elterjedt alapanyag, amelynek több ezer fajtáját fogyasztják különféle ételekben. Köretként, főételként vagy desszertként, de lisztet is készítenek belőle. A gluténmentes étrendet követők körében kimondottan népszerű, mivel ez a fehérje nem található meg benne. A magas vérnyomással, túlsúllyal és vércukor-problémákkal küzdőknek kimondottan ajánlják a fogyasztását. Lássuk, milyen tulajdonságai vannak, amelyek miatt többek között a hosszútávfutók, a kerékpárosok és a testépítők körében is nagyon népszerű!

A szénhidrátok!

A rizs olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, vas, cink, E- és K-vitamin vagy a B-vitamin több fajtája, valamint pótolhatjuk vele az esszenciális aminosavakat is. Népszerűségének elsődleges oka mégis a szénhidrát-tartalma, amely a szervezet számára könnyen elérhető forrást biztosít az izmok glikogénszintéziséhez. Ezért nem is csoda, hogy a nagy állóképességet igénylő sportokat űzők szívesen fogyasztják a versenyek és az edzések előtt, energiapótlásként azok közben vagy utánuk, a glikogénraktárak feltöltésére.

Fitinsav

Feldolgozottsága szerint a rizshez barna és fehér formájában is hozzájuthatunk. A növény barna változata a kevésbé feldolgozott. Ebben az esetben a rizsről csak a mag külső héját távolítják el és ezután még annak belső héja és korpa fedi. A fehér változat előállításához ezeket koptatással távolítják el a szemekről.

Köztudott, hogy a barna rizs több rostot és jótékony összetevőt tartalmaz, amelyek a feldolgozás után már nem találhatóak meg a fehér rizsben, azonban a sportolók mégis a fehér változatot preferálják. Ennek oka a korpájában található fitinsav, ami megköti az ásványi anyagokat, ezért ezeket - többek között a vasat, cinket, kalciumot és magnéziumot - a test nem tudja felszívni. Emiatt a fehér rizsnél azon egyik nagyon ritka esettel találkozunk, amikor egy élelmiszer feldolgozott változata hasznosabb lehet a feldolgozatlan társánál.

Egy próba?

Szeretnéd megfelelően felszívódó szénhidráttal növelni teljesítményed? Amennyiben a válasz igen, nincs más dolgod, mint kipróbálni valamilyen fehér rizsből és idényzöldségekből készült ételt vagy egy olyan kiváló minőségű táplálékkiegészítőt, mint az Allrys, amely alapanyaga bio fehér rizs és amellett, hogy fogyasztás előtt semmilyen előkészítést nem igényel, további, a szervezet számára hasznos összetevőket is tartalmaz.

ally j képét a Pixabay -ről töltöttem le.
Tartalomhoz tartozó címkék: Allrys