Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mind a kilenc fontos: az esszenciális aminosavakról

Kilencen vannak és mindannyian elengedhetetlenek a szervezet számára. De miért olyan fontosak és hogyan juthatunk hozzájuk? Tudj meg többet az esszenciális aminosavakról!

A rizsről és a gabonákról szóló korábbi blogbejegyzéseinkben már említést tettünk az esszenciális aminosavakról, valamint azokról a növényekről, amelyekkel pótolhatjuk ezeket a szervezet számára. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején!

Háromféle

Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Amellett, hogy részt vesznek a bioszintézisben és az ingerületátvivő anyagok szállításában, a legfontosabb szerepük, hogy ezekből épülnek fel a testben található fehérjék. Az élő szervezetekben 26-féle aminosav fordulhat elő, ezek közül 22-féle az úgynevezett fehérjeépítő aminosav.

 

Az emberi szervezetben található aminosavakat három csoportba sorolják:

 • Nem esszenciális aminosavak: ezeket a szervezet elő tudja állítani.
 • Feltételesen esszenciális aminosavak: a szervezet szintén elő tudja állítani ezeket, de nincsenek folyamatosan jelen, csak szükség esetén (pl. betegség) kezdenek el termelődni.
 • Esszenciális aminosavak (EAA): azok az aminosavak, amelyeket az emberi szervezet önállóan nem képes előállítani, csak külső forrásból, táplálék útján lehet őket pótolni.

 

Kilenc

Összesen kilenc aminosavat nevezünk esszenciálisnak. Mivel ezeket külső forrásból kell pótolni, ezért nekünk kell gondoskodnunk az optimális étrendről, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzájusson a fehérjék létrehozásához szükséges minden aminosavhoz.

Állati eredetű – hús, tojás, tej – táplálékokkal könnyen pótolhatóak az esszenciális aminosavak, ugyanis ezek mind a 9 fajtát tartalmazzák.

A vegán életmódot folytatóknak kell egy kicsit figyelmesebbnek lenniük. Vannak olyan növények – például a hajdina vagy a quinoa – amelyek tartalmazzák a nagy kilencest, de abban az esetben, ha ezekből nem fogyasztunk, az aminosav hiány (és a hiánybetegségek) elkerülése érdekében törekednünk kell arra, hogy az étrendünk kellően változatos legyen.

Akik biztosra akarnak menni, fogyaszthatnak jó minőségű, bevizsgált táplálékkiegészítőket is, amelyek tartalmaznak minden szükséges kiegészítő aminosavat. Az ovo-lakto vegetáriánusoknak nincs okuk aggodalomra, ugyanis a tejjel és a tojással megfelelő mennyiséget tudnak bevinni.

 

Ők azok

Végül pedig lássuk a 9 esszenciális aminosavat, amelyek pótlására mindenképpen oda kell figyelnünk az egészségünk megőrzése érdekében:

 • Fenil-alanin:  antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.
 • Hisztidin:       fontos szerepe van a szövetek létrehozásában, segíti azok regenerálódását.
 • Izoleucin:       elengedhetetlen az izmok anyacseréjének megfelelő működéséhez. Emellett szerepe van a vércukorszint szabályozásában.
 • Leucin:           serkenti az izomfehérjék szintézisét, izomtömeg növelő hatása van.
 • Lizin:              olyan folyamatokban vesz részt, mint a kollagén-, elasztin- és hormontermelés. Hozzájárul a kalcium felszívódásához.
 • Metionin:       méregtelenítő hatású.
 • Treonin:          szintén a kollagéntermeléshez járul hozzá, amivel segíti a csont- és porcképződést.
 • Triptofán:       fontos a szerotonin előállításához, ezzel a hangulat és az étvágy szabályozásához elengedhetetlen.
 • Valin:              hasonlóan a leucinhoz, izomtömeg növelésben játszik szerepet, emellett hozzájárul a regenerációhoz, és az izomlebontás megelőzéséhez.

 

Fontos!

Mivel az szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, hogy egyik esszenciális aminosavból se szenvedjen hiányt és szervezetünk nem tudja előállítani ezeket, fontos, hogy a megfelelő, szezonális táplálkozással és szükség esetén táplálékkiegészítőkkel mindig gondoskodjunk a megfelelő utánpótlásról.

FreePhotosART kééte a Pixabay -ről töltöttük le.
Tartalomhoz tartozó címkék: Allrys