Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Meglepetés Bostonban?

Honnan lehet tudni, hogy áprilisban volt harmadik hétfő? Nagyon egyszerű. Ha Bostonban megrendezték a maratont, akkor volt! Márpedig idén április 17-én már 127. alkalommal koptatták Boston utcái a futócipőket. Milyen meglepetéseket tartogatott ez a hűvös, esős klasszikus?

A bostoni maraton hosszú története 1897-ben kezdődött, mivel a Bostoni Atlétikai Szövetség az 1896-os olimpián megrendezett, első modern kori maratonfutás sikerén felbuzdulva megrendezte a saját versenyét.

Bár maratonként vonult be a köztudatba, valójában az első években 39,4 kilométert futottak a versenyzők, amit csak 1924-ben toldottak meg, hogy az valóban a maratoni táv, 42,195 km legyen.

Nagyon sokan

A verseny mára a világ egyik legismertebb sporteseménye és valószínűleg a legismertebb futóversenye, amelyet minden évben több százezren követnek a helyszínen és a különböző közvetítéseken. Minden évben közel harmincezer sportoló áll a startvonalhoz, hogy teljesítse a távot.

Profik, amatőrök, kerekesszékes és parasportolók egyaránt részt vehetnek a megmérettetésen, amennyiben már elmúltak 18 évesek és teljesítették a kvalifikációs szintidőt.

A legrégebbi maraton

Hatalmas népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az 1897-es első versenytől, egészen 2020-ig minden áprilisban – még a két világháború éveiben is – megrendezték és ez volt a leghosszabb ideig egyhuzamban megrendezett maraton. A verseny egyedül 2020-ban, a COVID miatt maradt el – ami nem meglepő, mert egyes vélemények szerint 2020 teljes egészében elmaradt –, de 2021-ben már újra elrajtolt, igaz csak októberben sikerült megtartani.

 

TUDTAD? A bostoni távon hivatalosan egy férfi (1947-ben Suh Yun-bok) és egy női (1983-ban Joan Benoit) világrekordot állítottak fel. Geoffrey Mutai 2011-ben elért 2:03:02-es eredményét (ami mai napig a pályarekord), annak ellenére, hogy akkor ez volt a leggyorsabb idő, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem hagyta jóvá világrekordként, mivel úgy ítélték meg, hogy a pálya nem felet meg a világrekordra vonatkozó szabályoknak.

 

A 127-ik

Nagy várakozások előzték meg az idei rajtot. A férfiak mezőnyében ugyanis ott volt a tavalyi győztes – és 2022-es New York maraton első helyezett – kenyai Evans Chebet, aki címvédésre készült, valamint elindult honfitársa, a maratonfutás királya, a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világcsúcstartó Eliud Kipchoge is. Kipchoge az ötödik major győzelmére hajtott és ezelőtt még egyszer sem indult Bostonban.

 

World Marathon Majors: egy maraton versenysorozat, amely hat versenyből áll: Tokió, Boston, London, Berlin, Chicago, New York, valamint hozzátartozik még az adott évben megrendezett olimpiai vagy világbajnoki (idén Budapest) verseny is. Ezekből már négy városban, Tokióban, Londonban, Berlinben és Chicagoban sikerült eddig Kipchogenak a dobogó legfelső fokára állnia.

 

Április 17-én egy hideg és esős New England várta a futókat, ami a végeredményben is közrejátszhatott, tekintve, hogy Kipchoge legjobb eredményeit mindig melegebb körülmények között érte el.

Az első harminc kilométeren minden a megszokott mederben folyt, majd Kipchoge leszakadt és végül meglepetésre csupán hatodik helyen ért célba, Chebet pedig 2:05.54-es idővel megvédte címét.

A női versenyt Hellen Obiri nyerte 2:21:38-as idővel, aki az alapos felkészülésnek és a kiváló versenyzésnek köszönhetően első maratoni aranyát is felakaszthatja a vitrinbe a világbajnokságokon és olimpiákon szerzett érmei mellé.

24.04.21?

Kipchoge Boston előtt egész karrierje során mindössze három alkalommal nem nyerte meg azt a versenyt, amelyen elindult, ezért ezt a hatodik helyet még elemezgetni fogják egy darabig.

A nagy kérdés viszont az, hogy jövőre visszatér-e Massachusettsbe, hogy tovább gyűjtögesse a major győzelmeket, vagy másik versenyre fog koncentrálni? 2024 áprilisának harmadik vasárnapján kiderül.

SAM7682 képét a Pixabay -ről töltöttem le.
Tartalomhoz tartozó címkék: Halo fejpánt Hammer Nutrition