Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Még pár nap a maratonig!

Mire számíthatunk az atlétikai világbajnokság augusztus 26-án és 27-én, mindkét nap reggel 7:00-kor induló maratoni távján? Címvédés? Esetleg idén is rekorddöntés?

  Maraton - Atlétika VB 2023

Augusztus 19-én, szombaton elrajtolt és gőzerővel zakatol a 2023-as atlétikai világbajnokság Budapesten, a sportág színe-java és a nézők már a Nemzeti Atlétikai Központban nyüzsögnek.

Amíg 100 méteres síkfutásban új bajnokot avattak Noah Lyles személyében, addig a 10.000 méteres síkfutásban a ghánai Joshua Cheptegei megvédte címét és 2019., valamint 2022. után ismét világbajnoki aranyat akasztottak a nyakába.

Az első budapesti világcsúcsra sem kellett sokat várni: a 4x400 méteres vegyesváltóban már az első este új rekord született. A harmadik legjobb dobással Halász Bence pedig kalapácsvetésben pedig már vasárnap este megszerezte az első magyar érmet is.

Már pár nap után is kiváló teljesítményeknek és drámai pillanatoknak lehettünk szemtanúi, szinte biztos, hogy minden versenynapra jut majd még belőlük bőven. Most viszont a női és férfi maratonfutásra koncentrálunk, mert nem sokat kell már aludni 26-ig a nők, és 27-ig a férfiak versenyéig. Korábban már csekkoltuk a látványosnak ígérkező útvonalat, úgyhogy most nézzük, kikre érdemes figyelnünk!

Lányaink és fiunk

A magyar csapat színeiben rekordszámú, 64 versenyző indul a világbajnokságon, ebből 3 maratonistának szurkolhatunk a szombaton és vasárnap reggel hétkor induló maratoni távon.

Először az országos csúcstartó Szabó Nóra (2:28:25) indulása volt biztos, majd a kvalifikáció lezárultával a magyar szövetségnek lehetősége volt még egy női és egy férfi versenyzőt nevezni: ennek köszönhetően Kovács-Garami Katalin (2:40:01) és Szemerei Levente (2:16:35) is felkerült a rajtlistára.

Jön a címvédés?

Az Oregonban tavaly rendezett világbajnokságon komoly eredmények születtek. Tamirat Tola 2:05:36-os, Gotytom Gebreslase pedig 2:18:11-es idővel lett világbajnok és mindkét idő világbajnoki rekordot jelentett. Tola és Gebreslase mindketten indulnak az idei vébén, de milyen esélyük van a duplázásra?

Az etióp Tamirat Tola volt már világbajnoki bronz és ezüstérmes, tavaly felért a csúcsra, idén pedig duplázhat, ami eddig csak három maratonistának – Abel Anton (1997., 1999.), Jaouad Gharib (2003., 2005.) és Abel Kirui (2009., 2011.) – sikerült a világbajnokságok történetében. Ügy tűnik, Tola nincs rossz formában, amit egy 2:04:59-es idővel elért harmadik helyezéssel mutatott meg a tokiói maratonon (a tokiói győztes Kelvin Kuptum és a második helyezett sem áll rajthoz a Hősök terén).

Az előzetes elvárások alapján Tola legnagyobb riválisai a kenyai csapat versenyzői lesznek, akik közül az idei szezonban eddig ketten is jobb időt futottak nála. Timothy Kiplagat 2:03:50-es időt futott áprilisban Rotterdamban, Joshua Belet pedig a hamburgi maraton második helyezettje lett áprilisban 2:04:33-al.

Hozzájuk csatlakozik még Titus Kipruto, aki Tola mögött lett idén negyedik a tokiói maratonon, 2:05:32-es idővel. Tola mellett az etióp csapat – amely az utolsó hét világbajnokságon minden alkalommal adott versenyzőt a dobogóra – tagja lesz még Milkesa Mengesha (2:05:29), Chalu Deso (2:04:53), Leul Gebresilasie (2:04:02) és Tsegaye Getachew (2:04:49), akik egyaránt lehetnek esélyesek, de segíthetik is Tolát.

A női mezőnyben Gotytom Gebreslasenak sem lesz könnyű dolga. Idén csak Bostonban állt rajthoz, ahol tizedik helyezést ért el 2:24:34-es idővel. Amellett, hogy a tavalyi oregoni világbajnokság tíz legjobbjából idén öt versenyző is rajthoz áll a hétvégén Budapesten – köztük a bronzérmes Lonah Salpeter – még olyan vetélytársakkal is szembe kell néznie, mint Amane Beriso Shankule, aki az igazán emlékezetes idei Boston maratonon második lett 2:21:50-el, valamint a kenyai Rosemary Wanjiru, aki idén Tokióban 2:16:28-as idővel nem csak a győzelmet szerezte meg, de minden idők hatodik legjobb maratoni eredményét érte el. Egy biztos: Gebreslasenak a címvédéshez a legjobb formáját kell hoznia.

Hétvégén, 7:00-kor

Mind a nőknél, mind a férfiaknál igazán izgalmas verseny elé nézünk, ezért érdemes lesz szombaton és vasárnap is korán kelni és akár a helyszínen is megnézni a világ legjobbjait.

Th G képét a Pixabay -ről töltöttük le.