Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jég a vízbe

Szinte biztos, hogy hallottál már a jeges fürdőről. A módszer nagyon egyszerű: jeget kell tenni egy kád vízbe és edzés után megmártózni benne. De milyen haszna is van ennek a nem valami kellemes edzés utáni rituálénak? Ennek jártunk utána.

Valószínűleg senki számára sem ismeretlen a finnek egyik világhírű szokása, a szaunázás utáni jeges fürdőzés vagy a Wim Hof-módszer. Egyes helyeken pedig szilveszterkor merítkeznek meg a jéghideg vízben. Ha azonban figyelembe vesszük, mennyi profi sportoló alkalmazza, úgy tűnik, a jeges fürdő több, mint folklór, spirituális rítus vagy egy kihívás.

A jeges fürdő népszerűsége egyre nő, számos profi sportolóval találkozhatunk, akik alkalmazzák és persze Instagramon is megosztják. Tadej Pogačar-nak a csapatbuszon is van egy kádja, hogy minél hamarabb beleülhessen, a profi amerikai focisták edzőtermében már régóta alapfelszerelés a jégkád, de előszeretettel mártóznak a küzdősportolók, futók, úszók és mindenki, aki állóképességi sportot űz.

Véleményes hatékonyság

Meg kell jegyezni, hogy a jégfürdőzés megítélése elég vegyes. Egyes kutatások és szakemberek szerint kiváló módja, hogy fokozzuk a test regenerálódási képességét, mások szerint nem egyértelműek a kutatások eredményei, ezért ez csak valamiféle úri mulatság, amivel maximum egy kis placebo hatáshoz tudunk hozzájutni. Persze az utóbbi esetben jogosan merülhet fel a kérdés, ha tényleg semmilyen hasznot nem hoz, akkor a profik miért küszködnének ezzel az egésszel és illesztenék be a nagyon precízen összeállított edzéstervükbe?

A módszer

Többféleképpen is használják a jégfürdőt. A futók, atléták sokszor csak a lábaikat, a nagy többség pedig a teljes testét mártja a jeges vízbe. A legtöbb egybehangzó vélemény szerint nagyobb erőkifejtést igénylő edzések vagy versenyek után érdemes alkalmazni, főleg abban az esetben, ha azokat hamarosan újabb követi. Sport után minél hamarabb csobbanunk, annál jobb, hatékonyabb a jég.

Elkészítése nagyon egyszerű. Sok edzőteremben már találhatóak erre használatos kádak, de akár otthon is megoldható egy kis jég beszerzése után: a fürdővizet a jég segítségével 10-15 fokosra kell hűteni és körülbelül 15 percet tölteni benne.

Hatások

Az alacsony hőmérsékletű víz hatására a sportolás közben felhevült testben összeszűkülnek az erek, nő a pulzus és a vérnyomás, szaporább lesz a légzés, lassul az anyagcsere. A fürdő befejeztével a vérerek újra kitágulnak, fokozva a véráramlást, oxigéndús vérrel ellátva a szöveteket.
Ennek a folyamatnak köszönhetően gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van. Segíthet megelőzni és mérsékelni az izomlázat, illetve hozzájárulhat a szervezet regenerációjához, az immunrendszer, valamint a szív és az érrendszer erősítéséhez.

FONTOS! A szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban vagy légúti betegségekben (asztma, COPD) szenvedőknek a jégfürdő nem ajánlott, mivel egészségkárosodást, súlyos esetekben akár halált is okozhat.

Kád+víz+jég

Tennél egy próbát, hogy rád milyen hatással van? Ha megvan az akarat, akkor már csak egy kád víz, egy kis jég és egy hőmérő kell.

jacqueline macou képe a Pixabay -ről tölthető le.