Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hol leszel augusztus végén?

Egy igazán izgalmas nyár elé nézünk. Lassan beindul a szezon és elrajtolnak a legnagyobb magyar versenyek, de az idei év egy kicsit többet is tartogat. Budapest ad otthont ugyanis a 2023-as atlétikai világbajnokságnak, amelyet augusztus 19-27. között rendeznek a fővárosban és egy igazi ínyencségnek ígérkezik az atlétika, azon belül is a maratonfutás szerelmeseinek.

 

A hosszútávfutás népszerűsége nemcsak, hogy töretlen, de évről-évre egyre többen választják ezt a sportot, kikapcsolódási formát, meditációs gyakorlatot. Lehet szó egy pár körről a közeli pályán, 10 kilométerről, félmaratonról, maratonról – ahol már a frissítést is meg kell tervezni – vagy olyan esetekről, amikor az embert már teljesen elkapta a gépszíj és csak ultra távokban tud gondolkodni.

Több százan, esetenként több ezren – profik és amatőrök együtt – vesznek részt az olyan nagyszabású és neves versenyeken, mint a bostoni, a tokiói és a budapesti maraton, vagy ha már a hosszabb távoknál tartunk, akkor az Ultrabalaton.

Akik a versenyek hangulatát és izgalmait, mint résztvevők szeretnék megtapasztalni, idén sem maradnak kilométerek nélkül, az Ultrabalaton például május 4-én rajtol, a Budapest maratont pedig október 14-15-én rendezik. Idén viszont a szurkolói énünket is szabadon engedhetjük, méghozzá az egyik legnagyobb eseményen, a 2023-as atlétikai világbajnokságon, ahol a sportág legnagyobbjait nézhetjük majd, ahogy a budapesti aszfaltot koptatják.

 

Az útvonal

Néhány napja már az útvonalat is nyilvánosságra hozták. Egy érdekes tíz kilométeres kört álmodtak meg a szervezők, amelyet a versenyzőknek értelemszerűen négyszer kell teljesíteniük.

A rajt/cél a Hősök terén lesz, ahonnan az Andrássyn futnak egészen a Lánchídig, majd a hídon átkelve végig az Alagúton és egy visszafordítás után a Várkert Bazár alatt elhaladva újra a Lánchídhoz, ahol újra a Hősök tere irányába futnak majd.

Egy igazán izgalmas városi kör, a Hősök terével, az Alagúttal és a Várkert Bazárnál a Duna-parttal, ami nemcsak a tévés közvetítésen, de élőben is látványos lesz és a négy körnek köszönhetően többször is elhalad majd a nézők előtt a mezőny. Első pillantásra számos jó kis hely van, ahová érdemes kimenni és megnézni a versenyt. Az útvonal mellett bárhol érdemes lehet letáborozni, de az óriáskeréknél lesz egy úgynevezett szurkolói zóna is. Természetesen a verseny ingyenesen tekinthető meg.

 

Hajrá!

A női verseny augusztus 26-án reggel 7-kor, a férfiaké pedig 27-én, szintén reggel 7-kor rajtol a Hősök teréről, a legnagyobb nevekkel – a kvalifikáció még nyitott, majd május végén zárul –, köztük olyan hazai kedvencekkel, mint Szabó Nóra és Csere Gáspár. A 2022-ben rendezett oregoni-vb maraton versenye, mind a férfi (Tamirat Tola 2:05:36), mind a női (Gotytom Gebreslase 2:18:11) időeredmény megjavításával zárult.

 

Idén is láthatunk rekorddöntést? Szabó Nórának sikerül megfutni az olimpiai kvalifikációs időt? A válaszokat augusztus végén kapjuk meg.

Daniel Reche képét a Pixabay -ről töltöttem le.
Tartalomhoz tartozó címkék: Halo fejpánt