Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bajusz és kék szalag

Ha november, akkor Movember. Sokan találkoznak a jobb és kevésbé klassz bajuszokkal ebben a hónapban, mégis viszonylag kevesen tudják, miről is szól ez a kezdeményezés. Nézzünk a bajusz és a kék szalag mögé!

Sokan máig meglepődve figyelik, hogy az utóbbi néhány évben, novemberben erőteljesen megnövekedik a bajuszos férfiak száma. Ez a legtöbb esetben a Movember mozgalomnak köszönhető, amely mára már a világ számos országában, köztük Magyarországon is talált magának követőket. A képlet a következő: moustache (bajusz) + November = Movember.

 

Ausztráliából indult

A nagy bajusznövesztés története 1999-ben kezdődött Ausztráliában, amikor egy asztaltársaság kitalálta, hogy november hónapban bajuszt növesztenek és adományt gyűjtenek egy, az állatok jólétét támogató szervezetnek (RSCPA). A kezdeményezés a Movember nevet kapta.

 

A mozgalom 2004-ben indult újra és nyerte el mai formáját.

Az alapítók megtartották a novemberi bajusznövesztő akciót, viszont immár arra vállalkoztak, hogy ezzel felhívják a figyelmet a férfiakat sújtó egészségügyi problémákra, azok szűrésének és megelőzésének fontosságára.

Ismét jótékonysági gyűjtésbe kezdtek, a beérkezett összeget pedig az Ausztrál Prosztatarák Alapítvány kapta.

Nem sokkal később hivatalosan is létrejött a Movember Alapítvány. A kezdeményezés nagyon hamar nemzetközivé vált. Dél-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában is megjelentek a bajuszos férfiak, nagyobb cégek és hírességek is beálltak a kezdeményezés mögé.

Három fő terület

Elindulása óta a mozgalom a közel 1 milliárd eurót gyűjtött. 2022-ben már 20 országban volt jelen a kezdeményezés és 82,3 millió eurót kalapoztak össze, amit különböző szűrőprogramokra fordítottak és alapítványoknak ajánlottak fel.

A Movember a férfiakat érintő három főbb egészségügyi problémára koncentrál és próbálja felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságára. Ezek pedig

  • a prosztatarák;
  • a hererák, illetve
  • a mentális egészség

Azért ezek a kiemelt területek, mert a férfiak gyakran elhanyagolják az ezekhez kapcsolódó szűrővizsgálatokat és a legtöbb esetben túl későn fordulnak orvoshoz, pedig az időben felismert problémák sokkal könnyebben és hatékonyabban kezelhetőek lennének. Például a prosztatarák – amely a férfiaknál a második leggyakoribb rákos megbetegedés – korai stádiumban még jó eséllyel gyógyítható.

Szűrés!

A mentális egészségre minden korcsoportban (és természetesen nem kizárólag a férfiak körében) kiemelt figyelmet kell fordítani és szükség esetén szakember segítségét kérni.

A daganatos megbetegedések közül a hererák főleg a 20-40 év közötti férfiaknál jelentkezik és a legfőbb tünet, a here megnagyobbodása esetén érdemes azonnal kivizsgálni.

A prosztatarák szűrése pedig főleg a 40-es és 50-es éveikben járó férfiaknál kiemelt fontosságú. Mivel kialakulása nem mindig jár azonnali tünetekkel, ezért nagyon ajánlott (akár ingyenes) szűrővizsgálaton részt venni a baj megelőzése érdekében, ami lehet fizikai vizsgálat vagy vérvizsgálat (PSA teszt).

A szűrések mellett pedig tevőlegesen is érdemes a megelőzéssel foglalkozni, például a Hammer Prostate Specific Advantage Caps termékével, amely kifejezetten az érintett korosztályba tartozó sportolók, főként a kerékpárosok számára készült.

 

Tegyél te is az egészségedért, ne hagyd ki a szűrővizsgálatot! Ha pedig kedvet kaptál egy kis növesztésre is, bátran vágj bele!

OpenClipart-Vectors képét a Pixabay -ről töltöttük le.
Tartalomhoz tartozó címkék: Hammer Nutrition