Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Margit-sziget futóköre

„A Sziget-kör”, „egy Sziget-kör”. Aligha van olyan budapesti vagy Budapest környéki futó, aki ne ismerné ezeket a kifejezéseket és a Margit-sziget méltán híres és közkedvelt futópályáját. Sőt, a legtöbben teljesítették is párszor a valamivel több mint öt kilométeres távot. Szinte nincs is olyan időszaka a napnak, amikor ne lennének futók a pályán. Utánajártunk, mik lehetnek a hihetetlen népszerűség okai.

Kiváló elhelyezkedés

A Margit-sziget Budapest szívében, a Dunán helyezkedik el és közigazgatási szempontból Budapest XIII. kerületéhez tartozik. Mivel két híddal is közvetlen kapcsolatban van, igen könnyen megközelíthető akár a város pesti, akár budai oldaláról. A 4-es, 6-os, valamint az északi oldalon futó 1-es villamos mellett több állandó vagy szezonális buszjárat is közlekedik a szigeten, amelyek révén a tömegközlekedési lehetőségek is kiválóak.

Jó levegő

A 2800 méter hosszú, 500 méter széles Margit-sziget Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete. A parkoknak és réteknek köszönhetően a levegő tisztább, mint általában a fővárosban, ez pedig kedvez a kikapcsolódásra vágyóknak és a futóknak egyaránt, legyen szó hobbifutásról vagy komolyabb versenyekre történő felkészülésről.

Tudtad? A futókört a néhány éve elhunyt legendás futó-, tájfutó- és sífutó bajnokról és tömegsport-aktivistáról, a Nemzet Sportolójáról, Monspart Saroltáról nevezték el.

Monspart Sarolta (A kép forrása)

Könnyen számolható táv

A sziget külső részén vezető futóútvonal pontos hosszáról megoszlanak a vélemények. Az Atlétikai Centrumnál elhelyezett, régen kint lévő tábla szerint a szigetkör 5350 méter, ehhez képest a népszerű sportapp, a Strava 5270 méternek méri a futópálya hosszát. A legtöbb futó 5300 méternek számol egy-egy kört az egyszerűség kedvéért. Ez a táv pedig két okból is praktikus:
-    a kezdő futók számára is belátható, lefutható távolság, amivel a kezdeti szakaszban önbizalmat lehet szerezni;
-    a haladóbbak és a profik számára megkönnyíti a számolást, egy kör ugyanis 1/8-a a maratoni, ennek megfelelően 1/4-e a félmaratoni távnak.

Megfelelő borítás

A futópálya teljes hosszán szintetikus, a köznyelvben elterjedt elnevezéssel rekortán borítás van. Ez nem más, mint egy időjárásálló, kényelmes, a futók ízületeit kímélő, ezért igen népszerű poliuretán anyag. Mivel a futópályát a 2013-as dunai árvíz jelentősen megrongálta, annak felületét 2015-ben felújították, amely során a helyszínen öntött Conica típusú borítást kapott.

Látványosságok

A népszerűség egyik oka lehet a futókör vonzáskörzetében lévő látványosságok nagy száma. A pesti oldalon a Casino, az Állatkert és a Grand Hotel, míg a budain a Palatinus Strandfürdő, a Hajós Alfréd Sportuszoda és a Margitszigeti Atlétikai Centrum segít megtörni a futás monotonitását.

Egyéb lehetőségek

A futás és természetesen az azt kiegészítő, sőt, kötelező bemelegítés és nyújtás mellett egyéb sporttevékenységekre is van lehetőség a Margit-sziget belső részén. A kerékpározás, görkorcsolyázás, rollerezés vagy gördeszkázás lehetősége tökéletesen kiegészíti a futást, így akkor is mehetünk és sportolhatunk egyidőben barátokkal vagy a családdal, ha nem mindenki fut.

Ha tehát a közelben vagy, kapd fel a futócipőd, öltözz fel megfelelően, aztán irány „A Sziget”!

Kurona képét a Pixabay -ről töltöttük le.